DOP
Du är älskad och du är utvald
Det är dopets största gåva. Det Gud ger dig i dopet kan ingen ta ifrån dig. Du är utvald och Gud har skapat dig till en speciell person. Gud har en tanke med dig och ditt liv. Du behövs i Guds rike.
Så går en dopgudstjänst till
Dopet är en fest och därför samlas ofta familj och vänner när det är tid för dop. Den kan vara en del i söndagens gudstjänst, eller utformas som en egen dopgudstjänst.
När man börjar planera ett dop är det bra att fundera över hur man vill att dopdagen ska se ut. När och i vilken kyrka ska dopet äga rum? Vill ni att ert barn ska ha faddrar? Vilka ska ni bjuda? Vill ni be någon av gästerna att läsa något i kyrkan och ska ni fortsätta att fira efter gudstjänsten?
Efter att ni har börjat få en bild över era önskemål är det dags att välja datum! Dopet kostar ingenting. Präst, musiker, vaktmästare och kyrka ingår. Det går även bra att hyra församlingshemmet till dopfest. Är ditt barn inte folkbokförd i Jämjö pastorat är kostnaden 500 kr. Tänk på att vara ute i god tid! Kontakta gärna oss nedan och meddela namn, telefonnr, era önskemål om plats och tid, så hör vi av oss så fort vi kan! Eller ring expeditionen mån-fre 10-12, på tel: 0455- 31 34 40
När ni har fått en tid och datum är bestämt för dop så kommer prästen ta kontakt med er för bokning av dopsamtal. Under dopsamtalet går man igenom vad som kommer hända under akten och själva utformningen av dopet. Det som kan vara bra att fundera på innan är om man vill ha någon fadder, vem ska det vara i så fall? Eller om man har speciella önskemål, exempelvis om man vill att faddrar ska läsa en dikt eller musik som ska framföras. Det kan även vara bra att fundera ut psalmer man önskar eller tycker om.
En fadder ska stötta den som döps
När du ska välja fadder, välj någon som du har stort förtroende för. Det kan vara en släkting eller en nära vän. Fadderns roll är att stödja barnet i den kristna tron, att vara en viktig vuxen för barnet och att finnas där för barnet under uppväxten. För att kunna bli fadder måste den personen själv vara döpt i en kristen kyrka. Det finns ingen gräns för hur många faddrar man får ha, och man behöver inte ha någon fadder alls om man inte vill. Vid barndop är det ofta faddern som bär barnet fram till dopet. Det är också vanligt att faddern medverkar vid dopet med exempelvis ljuständning eller textläsning. Efter dopet delas ett fadderbevis ut. Där står datum för dopet, namnet på den som döpts och fadderns namn.
Dopduva
I Jämjö pastorat finns det sedan år 2008 en liten duva i tenn med vid varje barns dop. Duvan som är en symbol för den heliga Anden. En etikett finns på duvan med barnets namn och dopdag. Duvan får sedan hänga i respektive kyrkas dopträd under året. På så sätt ser man hur församlingen växer.
En bit in på det nya året, får alla dopbarn från föregående år en skriftlig inbjudan till en särskilt utformad gudstjänst med dopet som tema. Alla är förstås välkomna till denna gudstjänst! En anmälan om intresse behövs för att få sin dopduva - då ristar vi också in barnets namn och dopdag på denna! Efteråt samlas vi för "dopkalas" med tårta!
Dessa dopduvor är tillsammans med gudstjänsten mycket uppskattade av föräldrarna - och ett härligt sätt för oss som arbetar i kyrkan att få återse era små!
Vill du läsa mer om dopet, klicka här!